sâmbătă, 31 decembrie 2016

Pentru un an mai bun

 Ajunge cu atâta pace și seninătate! 
  
Pentru Anul Nou îți doresc să nu faci nimic de dimineață până-n noapte și să câștigi enorm! 
Îți doresc să ai parte de dragoste, când vrei și cu cine vrei! 
Îți doresc să câștigi la loto și să cheltui și ultimul leu pe distracție! 
Îți doresc să se îndeplinească tot ce-ai urat rău celor care ți-au fript zilele! 

La Mulți Ani!
 

Bătrânele fete de azi

Nu dom'le. Nu mai vrem să ne căsătorim înainte de majorat, cu un El ales de părinții care insistă inutil c-o nuntă aranjată. 
Nu mai vrem stereotipuri, vrem să decidem singure drumul vieții, să bem liniștite un pahar de vin la bar, trăgând pătimaș dintr-o țigară. 

Nu mai vrem să-nvârtim non-stop în oale ca să ținem lângă noi ursitul cu farfuria plină. 
Mai vrem carieră, plimbări, liniște sufletească și, în general, vrem apreciere. Cu toate astea, ne place de moarte portretul reușit al familiei noastre, pentru care am face orice. 
Însă, cu tot modernismul cotidian, lumea se schimbă și întâlnim din ce în ce mai des fetele bătrâne. 
Ce-s alea? 
Păi... 
Sunt acele fete care te vor pe tine, dragule. N-o vor pe mamițica ta, vreo mătușă ori vreo altă dictatoare cu voce pițigăiată. 
Sunt fetele care-și doresc un bărbat care să știe ce vrea, nu un mitocan de primă clasă. 
Sunt fetele cu pretenții, care însă ar lăsa în urmă toată lumea dacă ești capabil să le înmoi inima pietrificată. 
Sunt fetele rănite-n suflet de-un arivist grăbit. 
Sunt fetele care adorm plângând în lenjeria rece. 
Fetele bătrâne-s niște iele. 
Sunt fetele ce lasă impresia unui egoism extrem, pentru că vor totul pentru ele. Poate că merită, poate nu... 
Sunt fetele ce vor să facă din sofisticat un paravan. Sunt sclifositele pe umărul cărora poți plânge. 
Sunt mândrele trecute de 30 de ani care încă nu s-au decis încotro își vor călăuzi pașii. E timp.
Iubitelor, dar vă rog să țineți minte o treabă: fetele bătrâne nu-s la fel de interesante ca burlacul tânăr! 

joi, 29 decembrie 2016

Auziți, fiți drăguță!

Popoarele lumii și-au umplut tezaurul cu proverbe, zicători și vorbe aruncate aiurea. 
Cu siguranță, românii, dacă nu-s campioni, ocupă un loc fruntaș. 
Avem vorbele la purtător în orice moment: la nuntă, botez, înmormântare, aniversare, pomană, la început de serviciu/concediu/viață, la restaunart, la loto, la Fisc ori la bancă, se găsește câte unul care să se afle-n treabă verbal. 
În general, lumea vrea să nu stea la coadă. Vrea, dar nu poate. Pentru că lumea, în general e o turmă.
Trebuie să fie toată lumea la coadă, în același moment. 
N-are importanță că poți face și peste două zile plata impozitului, dacă merg vecinii și neamurile azi, păi reuniune să fie. 

Și uite așa, când tu stai la coadă se trezește cineva care să nu te vadă și merge direct la funcționară să-și rezolve problema, de parcă restul nici n-ar fi acolo. Îl auzi glăsuind "Auziți, fiți drăguță, cum pot să..." spunându-și oful pe nerăsuflate, ca nu cumva să-l întrerupi. Tipa îl ajută timid. Ar fi refuzat, dar ea încă speră că mai există bun-simț. 
Unii așteptau răbdători. Alții dădeau mărunt din barbă, dar parcă nu s-ar fi revoltat. Vine altul, procedează la fel. Și altul, și altul.
Funcționara era deja exasperată. La ultimul "Auziți, fiți drăguță", a ripostat tăios cu un "NU" răsunător. "Nu, nu pot să fiu drăguță cu dumneavoastră, trebuie să fiu drăguță cu domnii pe care îi am în față. Apoi cu domnii de la coadă. Apoi, voi fi drăguță și cu dumneavoastră"
Ochii bagaciosului ieșeau din orbite de uimire, iar lumea zâmbea pe sub mustăți.  
Draga mea, chiar ești drăguță când pretinzi bun-simț! 

marți, 27 decembrie 2016

Ea și El

Ea îl iubea nebunește, necondiționat, neîntrerupt. El...nu.  
El o înșală în casa lor. Ea, distrusă, deprimată și cu sufletul țăndări, îl iartă. În ochii ei, El valorează mai mult decât propria-i demnitate. 
El continuă să o trădeze, Ea află și închide ochii din nou, de teamă să nu-l piardă. Încearcă să își clădească totuși, o viață cu El, așa cum și-a imaginat mereu. Iartă, însă oftează adânc. 
Se căsătoresc și rapid apare un copil.  

El prinde un moment și pleacă fără să privească în urmă. Definitiv.  
Ea, sfâșiată, încearcă să trăiască fără El. Nu poate. Încă învață. Încă trăiește pentru planurile făcute împreună. Pentru Ea, El încă este în mintea și-n sufletul Ei.  
Pentru El, Ea nici nu contează, așa cum n-a contat niciodată. 
Ea n-a încetat să spere că va adormi din nou în brațele lui... 

luni, 26 decembrie 2016

Te iubesc. Cu pumnul

În mare parte, omenirea a renunțat la procurarea hranei cu arcul și a descoperit civilizația. S-a luptat pentru drepturile femeilor, pentru egalitate și eliminarea discriminării. Sau cel puțin, așa ne place să credem.  
Cu toate astea...

La nivel mondial, violența domestică atinge cote alarmante. Femeile știu, uneori prietenele lor știu, familiile știu, autoritățile știu sigur, însă nimeni nu are capacitatea efectivă de a eradica acest obicei. 
Există bărbați care au impresia că mâna lor ridicată asupra femeii îi transformă din masculul beta, în masculul alfa, ori în vreun macho de mâna întâi.
Ideea că femeia se bate, tu nu știi de ce dar ea știe, e total deplasată. Nu există scuze și justificări pentru ieșirile astea. E inutil s-o lovești și apoi să-nghenunchezi în fața ei pentru a primi iertare.  
Însă problema e că multe din victime își iau asupra lor vina, caută în interiorul lor răspunsul și de multe ori, îl iubesc nebunește pe dominator. Nu, nu e același dominator din Umbrele lui Grey. Sunt dependente psihologic de el. 
Zilele trecute am întâlnit o familie care părea normală. Eram afundată în hârtii.  
El menționează pe ton grav: văd că în ziua de azi bărbatului i-a mai rămas un singur drept - să bată femeia. 
Mi-am ridicat privirea și așteptam să văd zâmbet pe fața lui trecută înainte de vreme, deși doar el putea râde la glume proaste. Nu râdea. Din contra, și-a accentuat afirmația și în  fața celorlați. 
Inutile dojanele mele legate de cinste, onoare, bărbăție...N-au prins, ba din contra, păreau că-l ațâțau. 
Ea privea împietrită, în spatele lui. În ochii ei se vedea iadul. 



joi, 22 decembrie 2016

Crăciunul ca lecție de viață

Te tot întrebi ce e Crăciunul azi și te miri că nu mai ai nici o trăire legată de ceea ce știai tu odată că reprezintă această sărbătoare. 
Pare că aceste zile sunt doar marketing, obligația de a cumpăra și oferi cadouri, mâncare multă și multe măști după care viperele se ascund. Aduni obsesiv averi inutile și vrei desfătare dar ești atât de superficial... 
Cu siguranță Crăciunul e mai mult de atât. 
E atunci când ești căutat doar pentru a schimba câteva vorbe cu cineva care-ți explică povara singurătății după o viață trăită blând. E atunci când realizezi că lucrurile materiale n-au nici o valoare în fața unei strângeri de mână cu lacrimi în ochi și bărbia tremurândă. E atunci când vrei să schimbi vieți, când omul pleacă mulțumindu-ți și tu rămâi plângând.  

Crăciunul e atunci când depășești bariere și-l inviți la masă. Crăciunul înseamnă slăbiciune și inimă frântă, dar Crăciunul e uneori cu lacrimi de fericire.  

miercuri, 21 decembrie 2016

Șezi blând la coadă

Știu că te grăbești, pentru că ai și altceva de făcut și nu vrei să stai la coadă. Unii au plecat într-un loc liniștit și cu verdeață pentru că lumea a prins rădăcini la cozi la tacâm de pui. 

Dar așa cum te grăbești tu, mă grăbesc și eu. Vreau acasă, să-mi liniștesc mintea, sufletul și mușchii în cada cu spumă cu miros de vanilie. Vreau s-ajung și să-nchid ușa, și să fiu doar cu cine mi-e drag. 
E inutil să urli ca nebunul către casiera de la Kaufland pentru că vrei să mai deschidă o casă, când sunt șapte deja deschise și tu ești ultimul din coadă. Și noi am avut răbdare și n-am vociferat. 
Lumea muncește în ritmul ei, și ce să vezi? Ce noroc avem cu tine, că restul dormeam, și bine că ne-ai trezit tu. Al'dată stăteai la coadă la lapte de la 3 dimineață și n-aveai curaj să sufli. Acum, c-ai dat de democrație și de societatea de consum, te-ai emancipat. 
Ești pensionar și tot te grăbești. Să nu cumva să lași vreo gravidă înaintea ta, ori vreo mamă cu-n copil, că-ți plesnește un vas de sânge la cap. Te invidiem, fii tu primul la tigăi. 
Bre, dar noi chiar nu vrem să realizăm că suntem penibili? 

marți, 20 decembrie 2016

De Crăciun, fii mai bun! (două zile trec repede)

 Din 16 august, adică de când vara aproape îți spune la revedere, începi să numeri câte zile ți-au mai rămas până la Crăciun. Și numeri, și postezi pe Facebook, începi să discuți cu prietenii pe unde faceți sărbătorile, rezervi, cumperi ținute, îți faci programări la machiaj/tuns/epilat, te gândești ce cadouri să soliciți ori să oferi. 
Îți imaginezi un Crăciun de vis, cu multă zăpadă, cu bradul sclipind în luminițe calde, parcă ți se pare că auzi și ceva copii zglobii cântând colinde, când tu bei o cană de vin fiert. Stop. Am spus că îți imaginezi.  

 Și iată-ne în săptămâna dinaintea Crăciunului. Nu tu colinde, nu tu zăpadă, nu tu brad, nu tu planuri,  nu tu atmosferă de sărbătoare, nimic, nimic.
 Am început să folosesc din ce în ce mai des lozinca "pe vremea mea", deși atât de mult am blamat-o. Însă totuși, în vremea copilăriei mele, săptămâna asta era una de post, cu repetiții la colinde și vise legate de ce facem cu banii strânși de la colindat și împărțiți la colț de stradă. Astăzi, nimic nu seamănă cu atunci. 
 A apărut doar o goană nebună între magazine, mulți nervi,  dorința de curățenie generală de parcă vreun ren ți-ar face probe bacteriologice, lipsa de viziune despre ce vei pune pe masă și multă alergătură inutilă.
 De Crăciun, fii mai bun! Două zile trec repede. Apoi ne revenim. 

luni, 19 decembrie 2016

Mama îmi citește blogul

De când mă știu, n-am avut secrete față de mama. Nici n-aș fi putut să am, îmi cunoaște starea de spirit de cum rostesc primul cuvânt, oricât aș vrea să mă ascund. Dacă altora evitam să le povestesc povești povestite oricum, oriunde, mama știa întotdeauna unde sunt, ce fac, de ce nu fac, ori cu cine fac. Orice. 
Stăm ore la telefon ori când ne întâlnim, trăncănim într-una. Mama are Facebook, WhatsApp și e-mail, engleza la purtător și multe idei năstrușnice, să ne-ntelegem.

De când am reînviat blogul, bag seama că mama mă citește intens. Uneori mă laudă, alteori râde de ce scriu. Uneori mă sună să mă întrebe la cine m-am referit in vreo postare. Alteori își face griji pentru c-am scris ceva prea trist, și nu cumva să-mi permit să sufăr. În familia mea, femeilor le este interzis să sufere, asta este deviza noastră.  
I love you, mom! 

duminică, 18 decembrie 2016

Ambiția unei femei

Ambiția e acea trăsătură a ta care te face să vrei mai mult de fiecare dată. 
Te-ai ambiționat să faci școli multe încununate de diplome, te-ai ambiționat să te căsătorești, să-ți iei mașini, case, bla, bla-uri cotidiene.  
La ce ți-a folosit dacă n-ai mizat pe ambiție? La nimic.  
La ce ți-a folosit dacă ai plusat pe ambiție? Păi ești omul de azi. Ești ceea ce ți-ai dorit să fii. Ești omul drag pe care lumea îl recunoaște pe stradă, și-l salută atunci când mergi îngândurat spre nicăieri. 
Ambiția e acea trăire interioară care nu te lasă să te dai bătut, care te îndeamnă să vrei mai mult, chiar și poate când lucrurile ți se par imposibile, chiar dacă asta ți-a adus multe cicatrici. 
Ți s-a întâmplat și ție să te revezi cu cineva și să ai o urmă de uimire când vezi câte a realizat, și parcă încerci să te consolezi cu-n "întotdeauna a fost ambițios/ambițioasă" spus șoptit. Dar poți și tu. Cu siguranță poți mai mult. 
Ambiția apare atunci când vrei să-ți depășești condiția, 
Ambiția apare atunci când te trezești duminica dimineața și vrei să pui tapet. Și nu te lași până nu pui. Ca mine.  



sâmbătă, 17 decembrie 2016

Așteaptă cinci minute

Judeci rapid și te grăbești mereu. 
Dai sentințe definitive și rar îți schimbi decizia luată ori opinia formată. Orgoliul tău, ca și al meu, trebuie să stea mereu pe piedestal și nu accepți să fii contrazis, omis, rănit. Vrei să fii mereu pe primul loc, mereu în centrul atenției. 
De ce ne-am transformat rapid în Zeus, habar n-am. 
Avem nevoie totuși, de-un dram de toleranță, pe care s-o oferim și s-o primim.  

Am încercat și eu experimentul propus de prietena mea cu blogozaur, aici. Am renunțat însă la schimbarea brățării după primele cinci minute, când am înțeles că, de fapt, problema e la cei care mă fac să gândesc negativ ori chiar să le fac o urare nu tocmai de bine, nu la mine, care sunt nevoită să le percep toate toanele. 
 Oricum, încearcă să fii tolerant. Așteaptă cinci minute înainte de a deschide gura să contracarezi prostia. Îți vor veni în minte mult mai multe înjurături.  

joi, 15 decembrie 2016

Chinul ochelarilor

 Cu vârsta, puterile te lasă. Bine, unii s-au născut leneși și au impresia că viața le e datoare în vreun fel. 
O dată cu înaintarea spre Cer, începi să te vaiți: te dor oasele, de doare burta, ești obosit, ești stresat, ești nervos, ești cu metabolismul schimbat la 180 de grade, te-ngrași, slăbești, vederea te lasă.  
 Aici doream să ajung. Dacă te lasă vederea, înseamnă că-ți trebuie niște ochelari, ori lentile, ori vreo operație și purcezi să-ți rezolvi problema, pentru că dacă poți să trăiești fără baston, că te sprijini de alții, de ochi încă mai ai nevoie până îi închizi de tot. Începi controale, vizite la doctori, bani, rame, lentile care mai de care, pentru că vrei încă să vezi să mai bagi ață în ac, și-ți iei ochelarii indispensabili. Apoi bați orașul în lung și-n laț să-ți rezolvi treaba. 

 Ajungi să plătești impozitele, că ai două case, trei terenuri, un apartament, mașini, ai scos și ceva bani de pe acțiuni și primești un braț de hârtii de completat. Dacă ești interesat, le rezolvi singur imediat. 
 Dacă, în schimb, ești obișnuit să ți se cuvină fără să miști un deget, începi să te plângi, că statul, că guvernul, că politica, hoții și mai ales...că N-AI OCHELARII LA TINE. Deși știai că ai nevoie de ei, că deh, trebuie să semnezi chestii pe care în principiu trebuie să le citești, tu nu ai ochelarii. Rezolvi și de data asta pentru că tipa de la ghișeu, sătulă să tot audă văicareli te-ajută, dar tu continui să te vaiți că aia ți-a luat prea mulți bani, dar n-ai citit o iotă... 
 Te duci apoi la notar, să donezi copiilor din avere, că ai plătit impozit cam mult și nu-ți convine. Clar, acolo ai de citit hârtii, dar tu, pentru că dorești să trăiești în ignoranță, nu vrei să-ți asumi, și iar începi: citiți-mi dumneavoastră, n-am ochelarii la mine. Notarul citește, îți explică, tu înțelegi - nu înțelegi, dar semnezi și-apoi te plângi că ți-au greșit actele.  
 De la notar, mergi la bancă, unde trebuie să-ți faci actualizarea datelor, pentru că ți-ai schimbat domiciliul, și clar ai de semnat și de completat hârtii. Iar te tăvălești că nu vezi, că n-ai ochelarii deși-s pe ochi, le cerți pe alea că-s fără compasiune, că nu vor să scrie în locul tău și rămâi mut de uimire când operatorul începe și el să se plângă că și-a uitat ochelarii acasă, și te roagă să verifici de două ori că nu cumva să greșească.  
 Și uite așa, epopeea se încheie, cineva te-a făcut să-ți citești hârtiile alea, dacă tot trăim asediați de hârțoage. 

 P.S. Dacă știi că ai de citit/semnat/completat documente, ia, bre, ochelarii aia la tine! 
 P.P.S. Mulțumesc din suflet celor care au ochelari, știu să-i țină pe nas și au și creierul la ei! 


miercuri, 14 decembrie 2016

De ce-ți permiți să intri în viața lor?

 "Vreți să va ajut? ah, de ce plângeți? de ce cumpărați haine de bebeluși cu lacrimi în ochi? ar trebui să fie o bucurie!" a răsunat o voce aspră și indiferentă, și a căzut asupra cuiva ca o sentință la moarte.   
 Ea înghițea lacrimi amare. Priveam de la distanță și înțelegeam c-ar fi vrut să-i spună să-și vadă de drum. A realizat că n-are rost, s-a întors cu spatele, a oftat și a continuat să cumpere. 
 Suspinând, s-a ascuns după o mască rece și-un zâmbet fals. Apoi, partenerul a luat-o de mână și au dispărut apoi în mulțime. 
De-atunci, nu trece zi fără să nu-mi amintesc de ei.  
 De ce-ți permiți să intri în viața lor? 

marți, 13 decembrie 2016

Despre înșelat

Bărbații înșală. 
Femeile înșală.
Prietenii te-nșală, hoții te fură, frații vor avere, colegii te disprețuiesc, șefii te exploatează. Trăi pe vătrai. 
Genetic, ești tentat să înșeli. Studiile spun că n-o faci neapărat cu cineva mai arătos ori pentru că ai atins, ca bărbat, blamata vârstă 40. 
Înșeli pentru că în acel moment nu te gândești neapărat la consecințe, pentru că așa ai simțit, pentru că, atunci când ai decis s-o faci, a fost dorință animalică și nu plăcerea de a-i pregăti o tocăniță, să fim serioși. 

 Ce faci însă, când afli că prietena ta e înșelată de cel lângă care dorea să-și trăiască bătrânețile? 
 Alergi gâfâind să-i spui, să o îmbrățișezi și să primești un răspuns de genul "fiecare le știe pe ale lui, pe mine nu mă interesează dacă a făcut-o", așa cum am primit eu, și așa s-a încheiat o prietenie de câțiva ani pentru că s-a simțit lezată c-am tras-o de mânecă? 
 Taci, mergi blat, pe principiul știe tot satul și nu știe bărbatul femeia, poate, poate, află din altă parte și tu te faci că nu știi, dar ești acolo pentru ea când se va afla?  
 Bați apropouri subtile, să citească printre rânduri? 
 Îi spui lui c-ai aflat și-l rogi/ameninți să înceteze? 
 O sfătuiești să-l dea dracu de om, îi arăți de ce n-o merită și o îndrumi să pornească pe altă cale, indiferent cât de adânc o fi hăul? 
 Îi spui să-și găsească și ea pe cineva, că să fie fericiți toți patru?  
 Îi sugerezi să treacă peste, pentru că o femeie trebuie să ierte și să-și țină iubitul/soțul lângă ea, așa cum e împământenit la români ?
 Ne-ajută oare mustrările de conștiință ale partenerului care înșală, ca să trecem peste și să ne prefacem că nimic nu s-a întâmplat?  

luni, 12 decembrie 2016

Puterea banalului bună ziua, te rog, mulțumesc

 Dacă mă întrebi care-i scopul unor postări, recitește subtitlul: relaxare, refulare, pasiune. 


 Țin neapărat să reamintesc faptul că mare parte a vieții mi-am petrecut-o la bunici, unde m-am și format, parțial, ca om. La sat, să nu saluți babele/fetele/băieții/gâștele de pe șanț era o lipsă crasă de bun-simț și erai aproape de a te muștrului popa-n biserică, duminica. Era cumva la rang de păcat.
Să nu spui te rog sau mulțumesc n-arăta că ești de la țară, în sens peiorativ, ci că așa te-a educat mamițică-ta, deși e posibil ca ea să nu fi avut nici o vină.  
 Probabil știi că lucrurile deprinse în copilărie sunt cel mai greu de schimbat. Așadar, dacă mereu a trebuit să fiu atentă la bună ziua, la te rog și mulțumesc, e clar că voi pune foarte mare accent pe asta, pentru că le cer și le ofer. 
 E inutil să îmi impui lucruri, e clar că nu voi face. Roagă-mă și sunt în stare de orice sacrificiu ca să-ți fie bine. Nu te costă absolut nimic. Admite că și tu gândești la fel, nu te vede nimeni.
 N-o scoți la capăt cu mine dacă nu ai capacitatea de a spune un banal te rog. Nu am nici o obligație față de tine, însă voi face lucruri cu drag dacă spui cuvintele magice, ba chiar mă voi simți mândră că ți-am fost de folos. Altfel, e posibil să nu dau doi bani.
 Evită să le folosești și-ți voi reproșa o viață. E ca atunci când am dreptate, și tu vrei să mă pui într-o lumină proastă: voi face tot ce-mi stă în puteri că să-ți arăt că ai greșit. 
 Pentru mine, bună ziua îmi descuie sufletul, iar te rog e un pansament pe inimă. Deja mulțumescul de după lupte cruciale e mană cerească. 
 Înainte de a pretinde chestii de la cel de lângă tine, învață să-l citești printre rânduri. Cu unii, poate rezolvi cu scandal, însă la mine, comunul te rog deschide uși. Pam, pam. 

duminică, 11 decembrie 2016

Fii prieten cu proștii, simte-te mereu ca un geniu

 În țara Fraierilor, Prostul e împărat.
 Da, nu îmi plac proștii și mă feresc mereu de prostul cu inițiativă, pentru că am avut niscai experiențe neplăcute. 
 Bun, ești prost, tu nu îți dai seama de asta, pentru că, deh, ești prost, însă-i greu pentru ceilalți. Foarte greu. 

 Auzisem acum câteva zile de la o tipă, exasperată, desigur, de minima inteligență din jur, că a ajuns să regrete că nu s-a născut dobitoacă, ăștia au atât de multe privilegii... Parcă i-aș da dreptate.  
 Tu încerci să citești, să te formezi, să evoluezi și te uiți stânga-dreapta...parcă te cuprinde deznădejdea. Întâlnești oameni cu ștaif care încă scriu "bine a-ți venit"...oameni frustrați care nu fac nimic altceva decât să-și plângă de milă, oameni cu EQ scăzut (adică inteligență emoțională) ori, mai grav, cu IQ scăzut - de ăștia trebuie să stai cât mai departe.  
 O altă categorie a proștilor o reprezintă mincinoșii. Aia care-ți spun azi una, iar peste două săptămâni uită că te-au mințit, și-ți spun adevărul.  
 Băi frate, proștii chiar au noroc. Proștii au noroc, deștepții și-l fac singuri.  
 Cred că există un Dumnezeu al Proștilor, care îi veghează și pune bețe-n roate celor cu creer.   
 Și-am mai înțeles o chestie, nu trebuie să zgândări un prost, pentru c-are mintea odihnită, te-aduce la nivelul lui și te bate cu experiența, așa cum zicea Mark Twain. 
 

sâmbătă, 10 decembrie 2016

Eu cu tine votez!

 
Mâine, România votează. 
Nu, o parte a României votează
De fapt, în România, foarte puțini votează. 
 Da' du-te la vot! 
 Nu mă interesează dacă votezi cu X sau cu Y, îmi place politica dar o fac pentru mine, însă nu vreau să nu profit de acest drept. 
 Omenirea a dus adevărate lupte pentru că eu să pot vota. De ce să stau acasă?
 Dacă inițial votau doar cei înstăriți, apoi aristocrații, apoi femelile de peste treizeci de ani, până s-a ajuns la votul contemporan, TU de ce să nu votezi? 
Știu, n-ai opțiuni. 
Știu c-o să-mi spui că nu contează cine votează, ci contează cine numără voturile, l-am citit și eu pe Caragiale care imortaliza exemplar momentul, dar nu te-ai săturat să tot decidă o minoritate, și nu o majoritate, așa cum e normal? 
 Nu mai ești condiționat de religie, apartenență politică, sex, rasă, poziție economică, ori material (da, să știi că pe la sfârșitul anilor 1800, dacă doreai să votezi, exista o taxă). 
 Știai că prima manifestare la vot a românilor a avut loc în anul 1859, atunci când Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor în Moldova și în Țara Românească, atunci când a avut loc Mica Unire? Dacă atunci s-a putut, TU de ce nu vrei? 
 Poate c-ar trebui să ne uităm nițel în istorie și să ne aminitim că Regele Ferdinand a introdus în 1918 sufragiul universal pentru alegerile parlamentare. De fapt, era universalizarea dreptului de vot pentru bărbati. Absența de la vot era sancționată cu amendă între 20 și 500 de lei. Ar fi cazul să se aplice iar, pentru că TU să votezi? 
  
 Citește. Informează-te. Decide. Implică-te și tu, Nătăfleață nu mai este de ceva timp. Votează pentru, sau votează împotriva cuiva. Important este să votezi. 

joi, 8 decembrie 2016

Cine ești tu?

 Te-ascunzi în spatele unei măști mereu reinventate pentru că ți-e frică să nu fii judecat.Ți-e frică să nu fii înțeles greșit. Ți-e frică să nu fii rănit și să nu rănești. Ți-e frică să spui adevărul, pentru că adevărul doare, și-atunci, ai învățat să minți frumos, iar idioții adoră asta. Îți reprimi sentimente și înghiți lacrimi amare. Zâmbești timid deși ai plânge în hohote. Iubești și visezi.


 Ești plin de patimă și de dorința de a trăi cu toți în voie bună, ori singuratic, tu și sufletul tău. Ești tu alături de oameni lângă care nu-ți dai seama când orele trec alergând, ori alături de oameni de lângă care ai vrea să plecicat mai repede.
 Ești gură-spartă lângă cei în care ți-ai pus încrederea, ori inhibat lângă necunoscuți. Ești tot tu, agale, la un pahar de vin, și uneori pe fugă, de parc-ai fi la maraton.
 Ești duminica în pijamale la televizor, ori îmbrăcat scorțos la evenimente pompoase. Ești trup și suflet pentru cin' ți-e drag. Ești iluzia a ceea ce vrei să pari. Ești schimbarea de mâine și trecutul de ieri. Ești oftatul ce-ți tulbură inima. Ești lumină, libertate, emoție. Ești relaxare. Ești film și muzică, acord și dezacord.
 Ești tratate de psihologie, amintiri și viața trăită. Ești tu lângă oamenii pe care-i prețuiești.

miercuri, 7 decembrie 2016

Să trăiești cu numele

 Românii au un farmec aparte în toate. Dacă ceva merge bine, inventăm o zicătoare. Dacă merge prost, vecinul e de vină, că ți-a urat să-ți moară capra. Dacă nu-ți merge nici bine, dar nici rău, înseamnă că toată lumea a înțeles ce înseamnă cu adevărat "ce ție nu-ți place, altuia nu-i face". Pe dracu.
 Dar pentru că tot de tradiții ține și ca nou-născutul să aibă două prenume, din care cel puțin unul de sfânt, de preferabil moștenit de la nași, ori ales după grelele strângeri de burtă ale acestora, iată-mă felicitată de Sfântul Andrei, deci mulțam tuturor. 
 Dar m-am întrebat de ceva ani de unde vine urarea "să trăiești cu numele". Adică, dacă mor, ar trebui să te bântui? 
 De ce să trăiesc doar cu numele și nu cu sufletul? De ce să nu trăiesc cu bărbatul care-mi place? De ce să nu trăiesc  cu cine, când și cât vreau, și tu mă-ndemni să trăiesc doar cu numele? 
 Știu, veșnic răzvrătită mi-s, dar eu trăiesc pe cont propriu, numele mi-e indiferent. Atipic e mai interesant.

marți, 6 decembrie 2016

Românii din războiul altora

Încet, încet, ne distrugem sufletul. Ni-l distrugem de muncă, de timp pierdut, de-atâta dragoste, dar cel mai mult, ni-l distrugem de dor. 
În grădina aceasta imensă a Pământului, deși nu punem mare preț, suntem cumva prinși în războiul altora. Kosovo, Irak, Afganistan...ți-apar fiori pe șira spinării doar când auzi de locurile astea, nici nu vrei să te gândești ce se întâmplă acolo. 



Acolo avem cu-adevărat eroi. Acolo-i avem pe cei ce-au vrut mai mult și pentru noi. Acolo viața are preț și minutele au altă intensitate. Asculți cu lacrimi în ochi și sufletul strâns poveștile militarilor care s-au întors acasă, ori a celor care încă sunt acolo, și pe care abia aștepți să-i îmbrăţişezi și să le spui că n-a fost zi în care să nu te fi gândit la ei. 
Într-o lume în care armele puse pe masă comandă, este greu să nu te supui. Nu mai ai cum să te mai gândești la xenofobism și rasism atunci când ai pe cineva plecat într-un război ce nu-i al lui. 
Când realizăm că oamenii sunt importanți, indiferent de origini, orientare politică, sexuală sau religioasă? Recunoaște, măcar acum, că atunci când ai nevoie de un transplant, nu te mai gândești dacă donatorul era sirian sau ungur. Recunoaște că atunci când iubești, îți dai seama că inima celui care crede în alt Dumnezeu, e la fel ca a ta. Recunoaște că atunci când plângi, lacrimile tale sunt la fel de calde ca cele ale unui copil afgan. 
Nu vreau s-aud de politică și alte interese, știu doar că toți ne dorim să trăim într-o societate în care armele să tragă cu flori, nu cu gloanțe, rachetele să-aducă iubire, avioanele să arunce liniște, nu bombe. Dar nu-i așa. Ne astupăm urechile ca să n-auzim vești rele și batem cruci mari când primejdia e aproape. Ne hrănim c-un miraj inocent și nu ne informăm. Suntem muți și imobili. Apoi ne văităm. Apoi ne plângem de milă.

luni, 5 decembrie 2016

Te rog, nu, nu mă minți

 Te rog, nu, nu mă minți că vrei să fii și tot nu ești, c-ai fost și vei rămâne. Nu mă îmbrățișa cu dorul alteia și nu mă mângâia oftând. Te rog, nu vorbi mult și ne-nțeles, vorbește-n șoaptă, eu te-aud. 
 Te văd și azi, te-am văzut ieri, nu pari schimbat dar parcă-aș vrea să te mai văd și mâine. Nu-mi șterge lacrima râzând și nu fi trist când eu m-amuz, fii doar empatic, nu apatic. 
 Te rog, arată-mi înc-o dată cine ești, și drumul pe care mi-ai promis că mergem împreună. 
Deschide-mi inima și-așază-te acolo, dar nu-ndrăzni să mă dezamăgești. Te rog, nu-mi fă cadouri scumpe, mi-ajunge-n primavară o lalea.  


 Te rog să fii acolo când te chem în miez de noapte, și nu-ntreba de ce te vreau. Nu-mi cere să mă schimb, că n-o voi face, încearcă doar să mă-nțelegi. Rămâi tu, cel care vorbești rar și-ți ceri scuze că ne-asemănăm, și voi rămâne aceeași eu, cu ochii înroșiți de dor și suflet complicat.  
 Te rog, dă-mi timp și spațiu, nu mă constrânge și nu-mi cere mai mult decât ofer.  
 Dă-mi bucurie și speranță, dă-mi dragoste, dă-mi tot ce ai mai bun. Te rog. 

duminică, 4 decembrie 2016

Piatra Neamț. Între concediu și îmbrățișări

 Viața-ntreagă mi-a fost legată de-o valiză. Cantonamente, navetă, facultate, vizite la părinți, concedii ori drumuri rapide Mangalia-Piatra Neamț. 
 Dacă ești cumva spre depresie, te-ai plictisit de viața monotonă, ori vrei  să îți amintești ce înseamnă cu adevărat confortul, te urci într-un microbuz, pentru că s-a anunțat cod galben de ninsoare și vânt, iar cu mașina cu tracțiune pe spate, nu riști. Te-ndrepți spre Piatra Neamț. De la Mangalia. 

 Știu, moldovenii sunt un fel de Coca Cola, îi găsești în toată lumea, dar primitori cum sunt, își fac prieteni peste tot, care apoi îi vizitează indiferent de distanță. Și de această dată am întâlnit alți oameni, de diferite naționalități ori origini, unii mi-au lăsat amintirea unei experiențe frumoase, alții, în schimb, mi-au lăsat un gust amar. 
 Dacă ești novice, vei afla defectele femeilor și vei cunoaște priceperea bărbatului, indiferent dacă-i moldovean, dobrogean, ardelean, tătar sau ce-o fi. Cu un simț de răspundere extraordinar, va critica strada, politica, fotbalul, șoferul, familia, vremea. 
 De la femei afli rapid ce înseamnă viața de familie, pentru că se vor plicitisi și-și vor suna prietenele. Ori se vor împrieteni cu celelalte doamne din microbuz. Își vor lăuda fetele, care au avut noroc de soți care să le plimbe în țări exotice, să le ofere cadouri scumpe și mașini luxoase. Clar își vor critica nurorile, care-s niște parvenite fără scrupule, care vor plimbate, vor cadouri scumpe și mașini puternice. 
 Opririle la popasuri sunt aproape inutile, salamul dintre feliile de pâine îl vor mânca tot în microbuz, pentru că afară sunt radiații ultraviolete, care-i pot altera din proprietăți. Nu riști. 
 La coborârea din microbuz, bagajele sunt un fel de comoară, de unde vei alege pe cel care-ți place mai mult, chiar dacă nu e al tău. Că în "Fata babei și fata moșneagului", unele mai vechi și mai urâte, altele mai noi și mai frumoase. La ofertă. Apoi ajungi acasă și-ți dai seama că ai luat altă valiză, suni șoferul, care-i obligat, împreună cu restul călătorilor, să te aștepte vreun ceas, pentru că deși ai geantă galbenă, tu pleci acasă cu una neagră. 
 În rest, călătoriile cu mijloacele de transport în comun sunt extraordinare, asculți de la operă la manele, în funcție de dispoziția șoferului. Dacă ai noroc, se limitează la Anastasia Lazariuc. Prin stație auzi poveștile de dragoste ale șoferilor de TIR, ori dezamăgirile pe care le-au avut pe centură. Oamenii sunt veșnic nemulțumiți: ba e prea cald, ba e prea frig, ba merge prea repede, ba merge dormind, ba îi deranjează muzică, ba s-au plictisit de liniște. Măcar n-au mai cerut încă un șofer. 
 Cu toate astea, bucuria de a-ți revedea familia și prietenii nu poate fi umbrită de factori externi.
Neamțul încă este un punct de atracție pe harta României, pentru că poți vizita centrul vechi, Curtea Domnească și parcul, ceva magazine, poți avea o plimbare rapidă cu telegondola, poți vedea lacul Bâtca Doamnei, poți mânca la restaurantul Terasa Gospodinelor ori poți juca un bowling la Tequila. Ai Muzeul de Istorie, de Științe ale Naturii, de Artă, de Etnografie, Grădină Zoologică, Teatrul Tineretului și Casa de Cultură de lângă Biblioteca Județeană. Dacă vrei să pleci nițel din oraș, poți merge la Hanul Ancuței, atât de reprezentativ, la Humulești ori la Cetatea Neamțului, sau într-un tur al mănăstirilor. Poți să faci mult mai mult de atât, eu doar ți-am amintit că ar trebui să pleci în concediu. 
 Sau poți doar să-ți imaginezi cum este.