Mâine, România votează.
Nu, o parte a României votează.
De fapt, în România, foarte puțini votează.
Da' du-te la vot!
Nu mă interesează dacă votezi cu X sau cu Y, îmi place politica dar o fac pentru mine, însă nu vreau să nu profit de acest drept.
Omenirea a dus adevărate lupte pentru că eu să pot vota. De ce să stau acasă?
Dacă inițial votau doar cei înstăriți, apoi aristocrații, apoi femelile de peste treizeci de ani, până s-a ajuns la votul contemporan, TU de ce să nu votezi?
Știu, n-ai opțiuni.
Știu c-o să-mi spui că nu contează cine votează, ci contează cine numără voturile, l-am citit și eu pe Caragiale care imortaliza exemplar momentul, dar nu te-ai săturat să tot decidă o minoritate, și nu o majoritate, așa cum e normal?
Nu mai ești condiționat de religie, apartenență politică, sex, rasă, poziție economică, ori material (da, să știi că pe la sfârșitul anilor 1800, dacă doreai să votezi, exista o taxă).
Știai că prima manifestare la vot a românilor a avut loc în anul 1859, atunci când Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor în Moldova și în Țara Românească, atunci când a avut loc Mica Unire? Dacă atunci s-a putut, TU de ce nu vrei?
Poate c-ar trebui să ne uităm nițel în istorie și să ne aminitim că Regele Ferdinand a introdus în 1918 sufragiul universal pentru alegerile parlamentare. De fapt, era universalizarea dreptului de vot pentru bărbati. Absența de la vot era sancționată cu amendă între 20 și 500 de lei. Ar fi cazul să se aplice iar, pentru că TU să votezi?
Citește. Informează-te. Decide. Implică-te și tu, Nătăfleață nu mai este de ceva timp. Votează pentru, sau votează împotriva cuiva. Important este să votezi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Tu ce crezi?